ffstore.pl

Blok tematyczny o zdrowiu, modzie i urodzie

LifestyleZdrowie

Jak uzupełniać białko w organizmie, czyli co ma dużo białka

Jak uzupełniać białko w organizmie, czyli co ma dużo białka

Białka, węglowodany i tłuszcze to trzy podstawowe makroskładniki, których spożywanie jest niezbędne do tego, aby organizm ludzki prawidłowo funkcjonował. To na nich opiera się zbilansowana i zdrowa dieta. Szczególną rolę pełni białko, dlatego warto zadbać o to, aby codziennie pełnowartościowe biało pojawiało się na naszym talerzu. Co ma dużo białka?

Jaką rolę pełni białko w ludzkim organizmie?

Rola białka jest bardzo różnorodna. Przede wszystkim jest bardzo istotnym składnikiem budulcowym – z białka składają się tkanki, mięśnie, hormony, krew, enzymy czy komórki transportujące substancje odżywcze. Jego rola przejawia się więc zarówno w budowie tkanki mięśniowej, jak i kostnej, regulacji gospodarki metabolicznej w organizmie, a przede wszystkim służy także jako źródło energii. Nie może go zabraknąć w codziennej diecie, ale jego nadmiar również nie jest wskazany. Więcej białka na pewno powinny spożywać osoby, które dużo ćwiczą i zależy im na budowaniu masy mięśniowej – w takich sytuacjach przyda się wiedza, co ma dużo białka.

Mięso i ryby jako źródło białka

Najbardziej bogate w białko jest chude mięso oraz ryby. Jest to także białko najbardziej wartościowe i łatwo przyswajalne, więc najlepiej pozyskiwać się właśnie w ten sposób. Na przykład wyjątkowo dużo białka zawierają krewetki, a także tuńczyk, łosoś, wędzona makrela, szprot wędzony, halibut, świeży dorsz – warto także pamiętać, że ryby zawierają także bardzo dużo innych i bardzo ważnych składników odżywczych.

Oprócz ryb zdecydowanie warto także spożywać produkty mięsne, takie jak drób, chudą wołowinę, wieprzowinę, a także podroby, np. wątróbkę. Zaleca się, aby przyrządzać z mięsa potrawy nie smażone, ale na przykład gotowane czy pieczone. Nie można także zapomnieć o jajku – zawiera ono dużo białka i do tego jest bogate w witaminy i inne mikroelementy.

Nabiał i białko roślinne

Dużą grupę produktów spożywczych, które są źródłem protein, jest nabiał. Co ma dużo białka? Codzienną dietą warto uzupełniać przede wszystkim w sery żółte, pleśniowe, twaróg, serek wiejski, a także mleko, jogurty czy kefiry. Jest to białko łatwo przyswajalne i pełnowartościowe.

Biało występuje także w roślinach, ale nie jest ono ani tak łatwo przyswajalne, ani pełnowartościowe jak to, które pochodzi z produktów zwierzęcych. Niemniej źródłem białka są przede wszystkim rośliny strączkowe, w tym głównie soja. Poza tym dużo białka mają także orzechy – migdały, nerkowce, włoskie, laskowe, pinii, brazylijskie i arachidowe, które także bogate są w zdrowe tłuszcze i witaminy.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.